11 Ağustos 2012 Cumartesi

Oyuncu Tanıtımları #6 | Joseph Yobo


Mehmet Topuz'un Yabo dayısı, Joseph Yobo. Geçen sene olduğu gibi gelişi yine papatya falına döndü, bir gelecek bir gelmeyecek. Hatta bir ara alternatif durumuna bile düştü bu bir gerçek ama yöneldiğimiz diğer oyunculardan bir sonuç alamayınca elde var olan isim olarak gittik ve onu aldık.

Aykut Kocaman fazla risk almayı sevmeyen bir teknik direktör, stoper mevkii de risk kabul etmeyen bir bölge olduğu için bence hoca için takıma tekrar Yobo'nun katılması bir sorun değil, aksine çok memnundur. Zira benim de en başından beri görüşüm takıma Yobo'nun yerine yeni bir yabancı gelmeyeceği, onun takımda kalacağı yönündeydi. Aslına bakılırsa tanıdık, ne yaptığını-ne ettiğini bildiğimiz bir adam oluşundan ciddi manada risksiz ve güzel bir hamle Yobo. Tek kafaları karıştıran yaşı ama bunun da fiziksel olarak bir problem teşkil etmediği sürece -ki şu an itibariyle etmiyor- pek bir önemi yok.

Peki Yobo'yu hoca için değerli kılan ne? Yobo fizikli bir stoper olmasına rağmen diri oluşunun da getirdiği etkiyle fiziğinin aksine atik bir oyuncu. Hantal olduğunu söylersek ona haksızlık ederiz. Bu atikliği sayesinde de defansta ikinci toplara müdahale şansı buluyor. 

Diğer önemli özelliği ki bence en önemli özelliği de bu, Yobo tek hamleli bir stoper değil. Mesela Lugano böyle bir adamdı. Yobo, Edu-Lugano defans hattının Edu'su yani. Bu özelliği sayesinde geçilmesi güç bir stoper oluyor, tabii karşısında Emenike gibi insan üstü bir forvet bulunca o da kolaylıkla dağılabiliyor.

Kademesi iyi. 2 senedir onu hep sol stoper izlediğimiz için bir çok kere önceki sezon Santos'un, geçen sezon Ziegler'in kademesini yaptığını sıkça gördük. Bu pozisyonlarda da hiç macera aramıyor, girdiği kademede topu taca atıyor. Yani risk almadan, temiz oynuyor.

Egemen yazısında da belirttiğim gibi bu sene defans hattı çok büyük bir sürpriz olmazsa Egemen-Yobo ikilisiyle oluşacak, akıllara burada hangisi sol stoper oynayacak sorusu geliyor. Çok net söyleyebilirim ki bunun cevabı Yobo. Hoca orada ondan vazgeçmeyecektir.

Yobo transferinde beni rahatsız eden tek durum taraftarın onu "pek" hoşnut karşılamaması. Daha iyi, daha genç bir adam alınabileceği yönünde bir beklenti oluşmuştu, eyvallah. Daha genç, daha iyi bir stoper için ödenecek meblağ hayli ciddi oluyor, bunu da hesaba katmamız lazım. Ayrıca Yobo dediğimiz adam milli takımının kaptanı ve gerek İngiltere'de gerek ülkemizde kendini kanıtlamış bir adam. Biraz ona bu açıdan haksızlık edildiğini düşünüyorum. Benim güvenim tam.

Son paragrafı Yabo dayı olayına ayıralım. Mehmet Topuz takımın ciddi manada kaynatan adamı, neşesi. Gerek onun Yobo'ya yaklaşımı gerek gördüğümüz üzere takımdaki diğer isimlerin ona yaklaşımı Yobo'nun takım içinde ne kadar sevildiğinin bir göstergesi, bu da önemli.

Haydi Yabo dayı "sıkhıştırıyoruz".

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails